Kampaň "Otevřeno seniorům" v Písku

2. 10. 2012

V pondělí 1.10.2012, ne náhodou na Mezinárodní den seniorů, byla zahájena třetí etapa kampaně "Otevřeno seniorům" také v Písku. V nádvoří Sladovny Písek o.p.s. se sešlo na 50 občanů různého věku od dětí až po nejstarší seniory.

Venkovní i vnitřní instalace pokládají otázku, "Musí být okradeni, abychom si jich všimli?" nebo "Musí se ztratit, abychom si jich všimli?". Zapomenutá hůl, vysypaná kabelka se starou téměř práznou peněženkou nebo odložené brýle. Tyto předměty navozují atmosféru vzpomínek na ty, které jsme v minulosti potkávali, možná nám byli i blízcí a nyní zde nejsou.

Sám si kladu otázku, jak se já chovám ke spoluobčanům vyššího věku, zda jsem vždy ohleduplný, laskavý a mám pochopení pro slabosti, které stáří doprovází?

Pokud by nám kampaň pomohla zastavit se a porozmýšlet nad postoji, které máme, pak se podle mě setkala s úspěchem.

Velmi si Vážím slov paní místostarostky, Mgr. Hany Rambousové, která na vernisáži vystoupila a hovořila prakticky a z vlastní zkušenosti o seniorech a postojích veřejnosti.

Čas na zamyšlení nad postoji k seniorům kolem nás máme nejen do 14.10.2012, kdy budou instalovány předměty v Písku na obou budovách městského úřadu, ve Sladovně Písek, na okresní správě sociálního zabezpečení a v hale Církve bratrské - sboru Elim, ale věřím a doufám, že se tato otázka bude k mnohým vracet i po odstranění instalovaných seniorských předmětů.

Na Závěr ještě poděkování paní ředitelce Sladovny Písek o.p.s. i panu Pecínovi, který zahrál na harmoniku a zpříjemnil tak naše setkání. Poděkování patří také zaměstnancům Diakonie Písek, kteří částečně zajistili občerstvení a pomáhali s dopravou těch, kteří by již vlastními silami tuto akci absolvovat nemohli.

Petr Hladík

NAŠE SLUŽBY

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Jihočeský kraj

Město Písek

Obec Čimelice

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích - Zdravotně sociální fakultaStřední zdravotnická škola PísekStřední odborná škola a střední odborné učiliště PísekČESKÁ ALZHEIMEROVSKÁ SPOLEČNOST

Rotary club Píseks.n.o.p. Písek

SIKO koupelny ČimeliceSladovna Písek o.p.s.

NAZEV WEBU